5 immuunsüsteemi tõstvat smuutiretsepti

Immuunsüsteemi tugevdamine

Külmema ilma saabumisel tunnevad paljud väsimust ja seda, et haigused kipuvad lihtsamini kallale. Sellisel ajal vajab immuunsüsteem rohkem turgutamist, seega tutvustame sulle lähemalt 5 põhjamaist supertoitu, mida saab lihtsalt oma menüüsse lisada, kuna smuuti kasulikkus saab alguse just sellest, mida sinna sisse panna.

Kõik, mida sa sööd, mõjutab sinu tervist ja immuunsust

Kui kraadiklaas hakkab suve lõpus rohkem langema kurdavad paljud, et tervis on kuidagi nõrgemaks läinud. Tihti ei aita ka kuum tee sidruni ja ingveriga, kuna meie organism on päikesevaesemal perioodil vastuvõtlikum erinevatele viirustele ja haigustele. Sel ajal teeb meie immuunsüsteem väga olulist tööd, kaitstes meid paljude haigustekitavate mikroorganismide eest.

Immuunsuse tugevdamine looduslike toiduainetega

Tasakaalustatud toitumine ja tervislik eluviis hoiavad immuunsüsteemi tugevana, varustades organismi vajalike vitamiinide ja ainetega. Iga meie organ toimib paremini, kui see on kaitstud keskkonnamõjude eest ja toetatud mitmekesise toidumenüüga. Seega tuleks hoolega jälgida, et sügis-talvisel perioodil oleks toidulaual piisavalt puuvilju, köögivilju ja toite, mis muudaks ka sellisel perioodil toidulaua rikkalikumaks. Sel puhul on smuutid lihtne ja parim viis maitsvalt oma immuunsüsteemi järjepidevalt tugevdada.

5 smuuti koostisosa, mis aitavad sinu immuunsust tugevana hoida:

Astelpaju

  • Teadaolevalt on astelpaju marjades mitmetes kordades rohkem C-vitamiini kui näiteks sidrunis. Veel leidub neis organismile väärtuslikke B-grupi vitamiine, E- ja P-vitamiine, mikroelemente nagu magneesium, raud, tsink, vask, mangaani ja asendamatuid rasvhappeid (oomega-3 ja oomega-6), eeterlikke õlisid ja muud.
  • Tänu oma uhkele biokeemilisele koostisele mõjub astelpaju põletikuvastaselt ja on väga efektiivne vahend külmetushaiguste ennetamiseks.
  • Kuna astelpaju marjad sisaldavad rasvhappeid, ei jäätu marjad külmutamisel täielikult ja neid võib tarbida otse sügavkülmast võetuna.

Jõhvikas ehk kuremari

  • Jõhvika marjades leidub samuti C-vitamiini, vaske, mangaani, kaaliumi ja rauda. Kuna taimedes leiduv raud imendub paremini koos C-vitamiiniga, on jõhvikamari ideaalses sünergias.
  • Jõhvikad eriti soovitatud inimestele, kes on kimpus rauapuudusega. Teadustööd väidavad jõhvikatel olevat võimet ennetada südame-veresoonkonna haigusi ja vähktõbe.
  • Rahvameditsiinis on kuremari tuntud kui põiepõletiku leevendajana, kuid veel tõhusad seedimise korrastajad, sest neis sisalduvad lahustuvad ja lahustumatud kiudained hoiavad meie seedimise tasakaalus.
  • Nad toidavad soolestikus elavaid häid baktereid ning tasakaalustavad süsivesikute ja rasvade imendumist peensooles.

Mustikas

  • Mustikamarjad on rikkad antioksüdantide poolest. 100 grammist metsmustikatest saame keskmiselt 40 mg C-vitamiini, lisaks B-grupi vitamiine ja muid kasulikke aineid.
  • See on vajalik organismi vastupanuvõime tõstmiseks, kevadväsimuse ja stressi peletamiseks.
  • Samuti on see vajalik ka aju efektiivseks funktsioneerimiseks ning veel väga paljudeks muudeks toiminguteks meie kehas.
  • Mustikad teeb väga tervislikuks kõrge antioksüdantide sisaldus ning samuti leidub neis palju toitaineid, mis toetavad nii keha kui ka aju.
  • Tänu antioksüdantidele, mis teevad kahjutuks meie kehas olevaid vabu radikaale ning hoiavad seega ära rakukahjustusi, ühtlasi aeglustub ka keha vananemisprotsess.

Arooniad

  • Arooniad sisaldavad rohkesti kaltsiumi ja teisi mineraalaineid ning mikroelemente. Eriti oluline on aroonia joodi allikana, sest tänapäeval on joodipuudus väga laialt levinud problee, mis mõjutab kilpnäärmetegevust.
  • Musta aroonia marjad tugevdavad immuunsüsteemi ja reguleerivad südametegevust. Vähendavad vaimset ja füüsilist väsimust, kosutab rauapuuduse ja kehvveresuse puhul.
  • Samuti leidub neis marjades bioflavonoide, karotenoide, pektiinaineid, parkaineid ja orgaanilisi happeid.
  • Samuti aitavad arooniad normaliseerida kolesterooli ainevahetust.
  • Arooniates leidub sorbiiti, mistõttu sobivad arooniamarjad ka suhkruhaigetele.

Õietolm (materjal võetud raamatust – Evald Übi raamat “Meeapteek”)

  • Õietolmust on leitud 28 keemilist elementi, sealhulgas magneesiu­mi, naatriumi, niklit, titaani, kroomi, rauda, joodi jne.
  • C-vitamiini leidub kõikide taimede õietolmus. Kuna kogutud õietolm koosneb paljude taimede tolmudest, siis on selles ka kõikide gruppide vitamiine, sealhulgas niisuguseid, mida muus toidus ei ole.
  • Kõige väärtuslikum on õietolm valkude poolest. Need sisaldavad kõiki aminohappeid, sealhulgas asendamatuid, mida on vaja rakkude uuendamiseks ja ülesehituseks.
  • Seega on õietolmu soovitatav tarvitada 2–8 grammi (1–3 teelusikatäit) päevas. Seda võetakse hommikul ja päeval, mitte õhtul, sest õietolmu ergutav toime ei lase uinuda.
  • Et soodustada seedemahlade läbiimbumist tolmutera küllalt tugevast kestast, soovitatakse õietolmu enne kasutamist leotada keedetud vees kaks-kolm tundi aeg-ajalt segades.

Kõige lihtsam ja maitsvam viis kõikidest nendest kasuteguritest osa saada, on alustada oma päeva smuutiga

Nende põhjamaiste supertoitudega saame väikese vaevaga oma menüüsse tuua sügisesel hooajal vajalikud vitamiinid ja hoida oma tervist tugevana. Kõige lihtsam, maitsvam ning odavam viis kõikidest kasuteguritest osa saada, on alustada oma päeva klaasikese smuutiga, kuhu on lisatud just neidsamu tervisetoite. Kui sind hakkasid supertoidu kasutegurid huvitama, siis tasub sul kindlasti immuunsüsteemi tugevdavaid retsepte proovida.

Allikas: Harvard Health

Saadame 5 immuunsüsteemi tõstvat smuutiretsepti sulle emailile

TELLI 5 immuunsUST TUGEVDAVAT smuutiRETSEPTI EMAILILE

Lisaks jagame sinuga kasulikke nippe, et smuuti paremini välja tuleks.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

[KUPONGIDE ARV PIIRATUD]
[KUPONGIDE ARV PIIRATUD]