Kuidas kaalu kaotada

Lihtsaim viis kaalu kaotamiseks ja pikaealisuse kindlustamiseks


Dr. Mark Hyman kirjutab oma blogis, et tal oli veidi aega tagasi patsient, kellel oli kaalu kaotamisega raskusi. Kiire pilk tema toidupäevikusse näitas, miks. Kalorite säästmises jättis ta hommikusöögi vahele ning jõi ainult kohvi või mõne rasvavaba latte, mis sisaldavad tegelikult üsna palju suhkrut.

Ta ei ole üksi. Paljud kliendid ütlevad otse: „Ma vihkan hommikusööki.” See on kahetsusväärne, sest uuringud näitavad, et lisaks tugevale närvile on just hommikusöök tegur, mis tagab pikaealisuse ja tervisliku kehakaalu. Hommikusöögi söömine aitab pärast öist paastumist energiat saada.

Pärast ärkamist söömine toob veresuhkru taseme uuesti normaalsele tasemele, käivitab ainevahetuse ja annab ülejäänud päevaks ühtlase seedimise. Seega sööge hommikust iga päev. See on tervislikum, annab kogu päeva jooksul rohkem energiat ja aitab kaalu kaotada.

Soovite juurde võtta? Jätke hommikusöök vahele

„Söö hommikust nagu kuningas, lõunat nagu prints ja õhtust nagu kerjus.“ Seda vanasõna toetab nüüd ka teadus. Paljud meist arvavad, et kui hommikusöögi vahele jätame, siis vähendame kogu päeva kaloritarbimist ja kaotame kaalu.

Kahjuks on tõde vastupidine. Hommikusöögi vahelejätmine tähendab, et päeva jooksul on isu suurem. Ühe tervete ja saledate naiste seas tehtud uuringu raames leiti, et hommikusöögi vahelejätmine vähendab insuliinitundlikkust ja põhjustab kaalutõusu (1).

Lisatõendite saamiseks vaadake sumomaadlejaid, kes ei söö kunagi hommikusööki. Pärast ärkamist teevad nad esimese asjana kõva trenni. Selline hommikusöögi vahelejätmine ja seejärel viie tunni jooksul väga kõva trenni tegemine tähendab, et söögiajaks on nad n-ö nälga suremas. Selle tagajärjel söövad nad liigselt.

Midagi sarnast juhtub siis, kui jätate hommikusöögi vahele, teete terve lõunaaja tööd ja jõuate alles õhtul koju – sööte kõike, mis käeulatusse jääb. Tunnete liigset täiskõhutunnet ja iiveldust ning kahetsete, et üldse kööki läksite. “Näen kindlat mustrit patsientide seas, kes jätavad hommikusöögi vahele ning kogevad seejärel õhtul nälga ja isusid”, kirjutab Dr. Hyman.

Hiljutises uuringus leiti, et pea 3000 inimest, kes kaotasid keskmiselt 30kg ja suutsid saavutatud kaalu hoida kuue aasta jooksul, sõid tavaliselt regulaarselt hommikusööki. Ainult neli protsenti inimestest, kes kunagi hommikusööki ei söönud, suutsid kaalu hoida.

Ainus erinevus kahe rühma vahel oli see, et kaalu kaotanud rühm sõi hommikust ja teine rühm mitte. Nad tarbisid sama palju kaloreid ja samasugust toitu. Selgub, et kaalu kaotamine ja kaalunumbri hoidmine sõltub lisaks tarbitud kalorite tüübile ka söömise ajast.

Loe lisaks: Kuidas alustada tervislike hommikusmuutidega

Miks suurem osa inimesi hommikusööki valesti sööb?

Kas hommikusöögi vahelejätmine ja enne magama minemist suure toidukorra söömine tuleb tuttav ette? Peaks tulema. Nii on Ameerikas kombeks!

Tarbime suurema osa oma igapäevastest kaloritest vahetult enne uneaega. Sööme harva hommikust. Leiame päeva jooksul söömiseks vähe aega ning koju jõudmise ajaks oleme väga näljased, sööme sageli liiga palju ning lähme seejärel magama või istume suupisteid krõbistades teleri ette. Seejärel teeme ühte asja, mis kaalutõusu garanteerib – läheme magama. Pole ime, et näeme iga päev üha enam sumomaadlejate moodi välja.

Sama halb on ka hommikusöögiks magustoidu söömine. Kui tarbite töödeldud toidust (nt sõõrikud ja saiakesed) pärinevaid tühje kaloreid ja suhkrut, kipute üldiselt rohkem sööma. Te ei sööks kunagi hommikusöögiks jäätist, kuid paljud hommikuhelbed, röstitavad tooted, muffinid ja muud hommikusöögina esitletavad toidud (ka „tervislikud“ valikud) sisaldavad sama palju suhkrut, kui mitte rohkem. Sööte sisuliselt magustoitu.

Seega sööge hommikust, aga õigesti. Vältige hommikuhelveste riiuleid ja mis tahes vitamiinidega rikastatud segusid, mis paistavad nagu tervislikud ja arukad hommikusöögi valikud.

Uuringud näitavad, et valgurikkad hommikusöögid võivad täiskõhutunnet suurendada ja õhtust söömist vähendada (2). Veel üks uuring näitas, et valgurikas hommikusöök aitab vähendada näljahormooni greliini (2) ja suurendab koletsüstokiniini taset, mis annab ajule söömise lõpetamise signaali. Valgurikkad toidud nagu munad, pähklivõid ja proteiinismuutid stabiliseerivad veresuhkru taset ja vähendavad metaboolseid kõikumisi päeva jooksul.

Kiire, lihtne ja veresuhkru taset stabiliseeriv hommikusöök

Hommikul on paljudel inimestel keeruline muule lisaks veel hommikusöögiks aega leida. See on mind alati hämmastanud, sest rohkete värviliste köögiviljadega omleti saab valmistada vaid mõne minutiga.

Kui isegi see tundub liiga keeruline või hommikul ei ole lihtsalt nälga, proovige hommikusöögiks smuutit. Saate ettevalmistused teha juba eelmisel õhtul ning järgmisel hommikul võtab see võib-olla 10 minutit. Siin on minu lemmik smuutiretsept, mis annab valku, tervislikke rasvu, antioksüdante ja hulgaliselt maitset vähema aja jooksul, kui kulub ühe kohvi tellimisele.

Kiired smuutiretseptid

Dr Hymani hommikusöögismuuti

Kahele

  • 1 tass külmutatud mustikaid
  • 2 spl mandlivõid
  • 2 spl kõrvitsa seemneid
  • 2 spl chia seemneid
  • 2 spl kanepi seemneid
  • 4 Kreeka pähklit
  • 3 Brasiilia pähklit
  • 1 suur banaan
  • 1 spl külmpressitud kookosõli
  • ½ tassi magustamata mandlipiima
  • 1 tass vett

Originaal artikkel: www.drhyman.com

Ligi 50 tervisliku smuutiretsepti hulgast leiad endale kindlasti veel ideid, mida hommikusöögiks valmistada.