Miks ma ei taha kasutada vadakuvalku oma smuutides


Ma olen smuutisid joonud viimased 7 aastat ja sellest 5 olen kasutanud smuutides ka erinevaid supertoite. Peamiselt selleks, et lisada sinna vitamiine, mineraale, kiudaineid, rasvhappeid ja valke.

Just valgud (proteiinid) on need, mis muudavad smuuti täisväärtuslikuks toidukorraks. Kui ma tahan teha proteiinismuutit, siis lisan sinna alati just taimset proteiini. Kas tead, miks vadakuproteiin selle jaoks ei sobi?

Käime koos üle, mis on vadakuproteiini probleemid

Lihtsalt valk, muu toiteväärtus puudub

Valk on oluline, aga ainult valgust ära ei ela, mis tähendab, et sinna kõrvale peab veel erinevaid lisaaineid tarbima. Vadakuproteiin on läbinud mitmeid töötlemisprotsesse ja selle tulemusena on hävinenud muu toiteväärtus ning alles on jäänud ainult proteiin. Tegelikkuses on see algselt juustutööstuse jääkprodukt, millest hakatakse alles proteiini välja töötlema, kuid näiteks taimse proteiini puhul sellist asja pole. Lisades smuutile taimset proteiini, aitab see tõsta lisaks proteiinile ka toiteväärtust ja mineraalide sisaldust.

Vadakuvalgusegul on ebamäärased maitsed, millega pole võimalik maitsvat smuutit teha

Smuuti mõte on kasutada puhtaid ja värskeid koostisosasid ning minna seda cinnamon bun cookies n´ cream mint chocolate cheescake maitselise proteiiniseguga ära rikkuma – see pole lihtsalt hea mõte! Need maitsed on välja töötatud selleks, et peita proteiini kõrvalmaitseid ja muuta selle tarbimine natukenegi meeldivamaks.

Kas sa teadsid, et vadak on juustu ja piima tootmise kõrvalsaadus?

Vees lahustuval pulbril peabki olema mingi tugev domineeriv maitse, sest muidu oleks seda võimatu juua.

Smuutile annavad maitse erinevad puuviljad ja marjad ning seal pole tarvis kasutada maitseaineid, et see joodavaks muuta.

Vadakuvalgusegud sisaldavad paksendajaid

Tooted, mida peab veega segama/lahjendama, sisaldavad erinevaid paksendajaid, et saada õiget tekstuuri. Kõige tihedamini kasutatakse loodusliku paksendajana – xanthan gum.

See on aine, mida kasutatakse osade toitude valmistamiseks, et hoida nende tekstuuri ja erinevaid koostisosasid koos. Oluline on teada, et see ei sisalda naturaalseid toitained, kuna tegu on töödeldud toiduainetööstuse poolt loodud koostisosaga. Samuti ei suuda sinu keha seda seedida ja võivad tekkida mitmed seedeprobleemid. Lisaks ei saa välistada, et võib-olla on teisigi kõrvalmõjusi, millest ei ole keegi hetkel teadlik.

Vadakuvalgupulbrid on maitsestatud keemiliste lisaainetega

Aspartaam, atsesulfaam ja sukraloos – need on kolm näidet kunstlikest magusainetest, millega võid aeg-ajalt kokku puutuda, kui tarbid vadakuvalgupulbrit sisaldavaid tooteid.

Miks ma peaks tahtma oma suust sisse toppida lisamagustajaid?!

Smuuti on täpselt nii magus, kui palju sinna banaani või mangot panna. Kui soovin magusamat smuutit, siis eelistan midagi looduslikku nagu datlid või mesi.

Üks tervislik smuuti on tasakaalustatud puuviljade, marjade ja roheliste lehelistega nagu näiteks spinat või lehtkapsas. Lisades veel puhast taimset proteiini, aitab see täiendada tervislikku toidukorda ilma ebatervislike magusaineteta.

Liiga palju koostisosasid, millest ma ei saa aru

Kui ühes tootes on rohkem kui 10 koostisosa, siis seda on liiga palju ja kui neid nimetusi välja ka ei häälda, siis on midagi valesti. Toit ei tohiks olla keeruline – kui aga vaadata vadakuproteiini koostisosade nimekirja, siis ainuke tuttav sõna on seal vadak.

Vaata näiteks selle valgusegu koostisosade nimekirja…

Kõik muu on arusaamatu ja segane ning ei suuda eristada vajalikku koostisosa ebavajalikust. Lisaks eelmainitud ebaloomulikele maitsetele, paksendajatele ja magustajatele, lisatakse vadakuproteiinile veel koostisosi, mis peaksid aitama toote tarbimist meeldivamaks muuta, aga mida tegelikult organismil vaja ei ole.

Vadakuvalk sisaldab laktoosi

Järjest rohkem uuringuid kinnitavad, et piim võib tekitada meie tervisele rohkem probleeme kui sellest kasu on. Kuna loomne vadakuproteiin on piima töötlemise tulemusel saadud ja see sisaldab laktoosi. Laktoos tekitab kõhus probleeme, mida taimne proteiin ei tee. Kõrvalnähtudena võivad loomsed proteiinid tekitada puhitust ja rasket enesetunnet.

Kui kombineerida seda värske smuutiga, siis see omakorda võimendub. Soovitan smuutides kasutada ainult taimseid valguallikaid, kuna need on inimorganismile lihtsasti seeditavad ja sobivad smuutidega kokku ilma, et tekiks kõhuga probleeme.

Kokkuvõttes on vadakuproteiini maailm liiga keeruliseks aetud ja tänaseks on see muutunud ka ebatervislikuks. Seega soovitan smuutides kasutada ainult puhtaid ja taimsed valguallikaid.

Mida pidada silmas, kui valid valku oma smuutile:

  1. Eelista taimset
  2. Ilma lisamaitseteta
  3. Ilma magusaineteta
  4. Ilma lisaaineteta (paksendajad jne)
  5. Koostisosad on selged ja arusaadavad

Valgupulbrit valides vaata alati, mis koostisosasid on kasutatud. Kas tõesti lihtsalt valgu saamiseks pean oma kehasse panema hunniku lisaaineid?

Ei pea.

Eesti esimene taimne proteiinisegu – mahe ja 100% looduslik

Kuna orgaanilised supertoidud ja toitumine on meie erialaks, siis sellest tulenevalt seadsime omale eesmärgiks luua taimset päritolu valgulisand, mis oleks täite- ja maitseainete, suhkru- ning säilitusainete vaba.

Nii sündiski 1st Superfood Protein – esimene nii puhas ja 100% taimne, mahe ning ainult 5 koostisosaga valgusegu.

Me ei kasuta ühtegi lisaainet – kakao maitse saamiseks kasutame 100% puhast toorkakaod, mida impordime Peruust. Toitumine on inimeste jaoks liiga keeruliseks tehtud ja meie missioon on aidata seda uuesti lihtsamaks teha.

Oleme just smuutide jaoks ise välja töötanud – igapäevaseks kasutamiseks iseendale ja sulle.

Lisaainete asemel kõrge toiteväärtusega supertoidud

Supertoitudes on rikkalikult antioksüdante ja oomega-3 rasvhappeid. Samuti sisaldavad nad rohkesti vitamiine ja mineraale, tänu millele on neil hea omastatavus ja seedimisel ei jää organismi jääkaineid.

Need ei koorma keha, vaid aitavad tõsta üldist energiataset ja suurendavad füüsilist ning vaimset vastupidavust.

Kui sa armastad smuutisid, siis sa suudad mõista meie kirge ja armastust 1st Superfood Protein segude vastu.

Miks Laura otsustas vadakuvalgu välja vahetada?

“Minu jaoks taimse valgusegu kasutamine toonud palju muutusi. Enam ei esine kõhus ebameeldivus tunnet ning näonahk on tunduvalt parem. Kui varasemalt tarbisin peamiselt vadakuvalgul põhinevaid tooteid, siis nende puhul oli koheselt märgata kuidas need ärritasid organismi. Tihtilugu pidin piinlema mitmeid tunde kõhuvalu ja mega raske tundega kõhus.  Näonahk oli tuksis ning kõht streikis. Nüüdseks olen menüüst välja pookinud batoonid, sheigid ja muud pulbrid ning tarvitan ainult taimset toodangut.”

– Laura-Liza, spordiklubi MyFitness treener

Mine vaata enda valgupulbri koostisosade nimekirja ja kui sa neid ise välja ei veeri, siis sinu parema enesetunde ja tervise huvides soovitame selle välja vahetada 1st Superfood Protein vastu.

Vadakuvalgu vahetasid välja ka ka Saaremaa Võrkpalliklubi mängijad

Meeskond, kes võitis 2017/2018 Eesti Meistriliiga, Eesti Karikavõistlused ja krooniti Baltikumi meistriks.

Parimad vajavad parimat kütust, nagu sinagi.

Sven,
Boost Yourself’i asutaja